Paella, Paella, Paella!

Jeg vender tilbage til denne ret igen og igen og igen. Den smager bare godt og så er den let at lave – og let mad til mange gæster. Enhver spansk husmor har sin helt egen fortolkning af retten, og derfor er der ikke en rigtig opskift på paella. Du kan derudover tilføje både den friske fisk du fanger eller prøv den med selvplukkede muslinger eller min favorit: Strandkrabber. Min “grundopskrift” er:

Ingredienser til 8 personer:
Ris (750 gram )
Citron (økologikse) 3 store eller 4 små i både
2 chorizo-pølse (hel) i små tern
750 gram blæksprutter = 1 pose fra Bilka
2 peperfrugter i store tern eller slices
Boullion – den billige: 2 liter vand med 4 grønsagsbuillon-terninger kogt op med gurkemeje (2-3 spsk) – Den “dyre” er med en boullion kogt på fiskeben, skaldyr og grøntsager – sæt præg på din helt egen!
Rejer i lage – eller skalrejer (god kvalitet). 400 gram
Ærter – 300-400 gram
4 store løg i tern
1-1,5 kilo muslinger (gerne dem i vakumpakning, da de næsten ikke behøver rengøring)
Kyllingeover- og underlår (2 stk per voksen – 1 per barn ca.) 2 kg i alt?
5 store fed hvidløg – presset

Tilberedning:

Du skal bruge en en stor pande – allerhelst en paellapande – til 8 personer og til nedenstående ingredienser vil jeg anbefale en pandestørrelse på ca. 50-55 cm- i diameter.
0: Åben en pils og drik den – i skal ikke glemme hyggen! :o)
1: Hav det hele klar – for det går relativt stærk
2: Hæld rigeligt med fedtstof på panden (olie eller stegemagarine)
3: Put kyllingen på og svits det, så det bliver brunt på flere sider
4: Hæld evt. mere fedtstof på.
5: Kom chorizo på og svits – det skal ikke blive branket/sort
6: Hæld løg og hvidløg på – svits – de må ikke blive brune!
7: Blæksprutter på
8: Fordel nu kyllingen ligeligt på hele panden og vend det flotte brunede kyllingeskind opad
9: Ris på – fordel det ligeligt på panden
9b: Hæld gerne en 5-6 dl hvidvin på – gerne tør. (HUSK AT ALKOHOLEN SKAL HAVE TID TIL AT KOGE VÆK!)
10: Fordel peperfrugt ud over retten
11: Boullion-vand med gurkemeje hældes på så risene er dækket – brug ikke det hele.
12: Ikke røre rundt, nu skal den bare stå og simre!
13: Drik en pils mere!
14: Pres citronbådene ud over paellaen og fordel citronerne – pres dem ned i retten
15: Fordel muslingerne ud over retten og pres dem ligeledes lidt ned i retten
16: Tjek at der er væske nok på – det må ikke brænde på, men det skal heller ikke svømme i væske
17: Hæld ærter og rejer på som det sidste
18: Lad risene simre færdig og hæld jævnligt lidt væske på – både på retten og jer selv!
19: Tag gerne retten af og lad den trække i 10-15 min til alt væske er væk.- den bliver ikke kold, hvis den står indendøre eller hvis du har låg eller sølvpapir henover.

God fornøjelse!