Plankelaks

Du kan lave laks på mange lækre måder – men dette er klart den hyggeligste! – og så er den er simpel. Du skal blot bruge en ubehandlet træplanke, hvor du monterer skruer, som vist på billedet.

Montér din lakseside (gerne en fed laks) på planken med ståltråd, som vist på billedet, og tænd et bål. Krydder fisken med salt. Planken skal gerne stå på røgsiden, så laksen får en let-røget smag.

Det er nu vinklingen på din planke i forhold til bålet, der afgør, hvor meget den skal have. Går det for stærkt, rykker du planken væk. Går det for langsomt, rykker du planken tættere på. Husk at vinklen på planken også har betydning for hastigheden på tilberedningen. Det må ikke gå for stærkt, da laksen bliver tør ved for hurtig tilredning (beregn ca, 1,5 time til en lakseside på 2 kilo.

Servér med bagekartofler tilberedt i sølvpapir i bålet (ridset med et kryds og masser af smør og salt), en cremefraichedressing med dild og citronskal og en salat efter årstiden og temperamentet. Velbekomme!